The minimalists

Såg precis en amerikansk dokumentär som finns på Netflix från 2016. Det handlar helt enkelt om hur materiella människor är. Att vi lever (USA främst men också människor i allmänhet) i ett konsumtionssamhälle som köper saker som inte ger ett mervärde. Det utgår mycket på att vi människor blir matade med information som tyder på att vi ska vada på ett visst sätt. De som hjälper till med detta är massmedia i form av tv ,dagstidningar och olika reklamannonser. Allt som visas är glamoröst och sexigt. 

I dokumentären vill man lyfta fram att detta är en illusion som människan får, alltså människan vill leva ett inbillat liv precis som de rika för att ständigt Mata sin olycka. Människan har en tomhet inom sig som den vill "mata". Men problemet är att det materiella inte matar eller skapar en helhet hos personen för även om människan har flera saker kommer den att jaga efter lyckan. 

Det som går att uttyda är att de två som är ansvariga för hela denna rörelse , alltså joshua och Nicholas var både framgångsrika , välbärgade och hade bra yrken. Ändå levde båda med ett missnöje som de försökte "mata". När de båda insåg att det berodde på jakten på lycka gjorde de sig av med alla saker som de hade. Det intressanta är att Nicholas pratar om att han levde i missnöje och livet levde han från månad till månad , från lön till lön. Han levde livet i delsteg. Båda förklarar också hur viktigt det var för de att bli framgångsrika eftersom de i sin barndom haft det svårt. Nicholas växte upp i ett fattigt hushåll och joshua med en alkoholiserad mamma. I vuxen ålder koma känslor av att sakna något upp. Därför blev minimalismen viktig för de. Att inte vara storkonsumenter, att leva på få saker eftersom detta gav de mer nöje. De har även fått sig S.k "anhängare" bland annat en kvinna som körde på något som kallas för "project 33 "  hon använde enbart detta antal kläder i totalt ett år för. För att se om hon egentligen behövde allt hon hade hemma. Dessutom var hon yrkesverksam inom modeindustrin. En annan han valde att ge upp allt. Han hade en egen reklambyrå men blev frivilligt hemlös. Han äger totalt 51 saker och reser runt på heltid. Han har funnit lyckan i det. 

I dokumentären pratar man också mycket om konceptet av den " amerikanska drömmen". Att den tidigare handlade om människans möjligheter men att den nu ersatts av möjligheten att skaffa sig materiella saker.  En del personer finner lyckan i meditation och går hand i hand med denna livsstil. Dock bör det tydliggöras att denna materiella livsstil börjar redan barndomen. Företag skapar metoder där de riktar sig mot mamman som väljer att köpa skräpleksaker till sina barn. Allt som produceras är mer eller mindre könsanpassade leksaker såsom barbies till flickor och vapen till pojkar. 

En person sa ett citat vilket jag översatt till svenska " den mänskliga identiteten identifieras inte längre av vad man gör , utan istället på vad man äger". 

True story,  med andra ord är apititen för saker väldigt destruktivt! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0